Kurz eura sa stabilizoval

16.05.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dnes po dočasných stratách stabilizoval na úrovni okolo 1,37 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,3710 USD a teda približne pri rovnakom kurze ako dnes ráno. Okolo poludnia bol kurz spoločnej európskej meny asi o pol centa nižší. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3696 (vo štvrtok na 1,3659) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7301 (0,7321) eura.

Aj napriek stabilizácii euro zostáva podľa analytikov pod latentným tlakom. Hlavným dôvodom sú očakávania, že ECB v júni v boji proti dlhodobo nízkej inflácii ešte viac uvoľní menovú politiku. To spôsobilo pokles kurzu eura v priebehu týždňa o vyše dva centy.

Dnes malo navyše negatívny vplyv na euro zhoršenie nálady na dlhopisových trhoch krajín južnej Európy. Tento vývoj je neobvyklý, pretože vyhliadky na uvoľnenie menovej politiky tradične znižujú úročenie dlhov krajín, ako sú Grécko alebo Portugalsko.
 

Vyberte región